Noten: een volwaardige versnapering

Noten zijn een bijzonder geconcentreerde voedingsbron. Ze zijn rijk aan eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. Noten leveren veel energie door het hoge (goede) vetgehalte. Goed kauwen is bij noten heel belangrijk.

  • Het vetgehalte varieert van 45 tot 75% en bestaat hoofdzakelijk uit onverzadigde vetzuren. Onverzadigd vet verhoogt het goede cholesterol en verlaagt het slechte cholesterol.
  • Het eiwitgehalte (plantaardig) varieert van 14 tot 19%. Eiwit is belangrijk. Het levert calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen.
  • Noten zijn rijk aan vitamine B1, B6 en E. Belangrijk voor de energievoorziening, zenuwstelsel, hart en weerstand.
  • Van de mineralen zijn vooral calcium, fosfor, ijzer, foliumzuur, magnesium en kalium belangrijk.

Noten zijn al zeer lang een bron van waardevolle voedingsstoffen en olie. Voordat er landbouw bestond werden ze al verzameld. De Grieken gebruikten ze en de Romeinen kweekten ze. De Romeinen deelden al in de 2“ eeuw v.Chr. gesuikerde amandelen uit als er een geboorte of een huwelijk te vieren was. In de keuken van het Midden-Oosten zijn noten van groot belang. Het is eigenlijk zo dat de Europeanen in de Middeleeuwen van de Arabieren hebben geleerd hoe ze noten bij het koken konden verwerken. De Arabieren gebruikten ze niet alleen in sauzen, maar ook voor marsepein, nougat en andere zoetigheden.

Nootvruchten bevatten geen vruchtvlees en bestaan uit zaad, omsloten door een houtachtige vruchtwand die niet open springt als de vrucht rijp is. De enige noten zijn de eikel, hazelnoot, kastanje en beukennoot. In de praktijk worden ook een aantal soorten zaden, pitten en vruchten, noten genoemd, omdat ze daar op lijken en op dezelfde manier worden gebruikt. Pinda’s zijn peulvruchten, amandelen de zaden van een steenvrucht en cashewnoten zijn feitelijk vruchten.

Noten worden vooral als versnapering gegeten. Verder worden ze verwerkt in muesli, koekjes, brood, gebak, ijs, marsepein, repen enzovoort. In toenemende mate worden ze ook verwerkt in notenpasta’s. In de vegetarische keuken worden noten in allerlei gerechten verwerkt ter vervanging van vlees.  Noten worden zowel rauw als geroosterd of gebakken gebruikt, eventueel met zout. Pinda’s worden uitsluitend geroosterd of gebakken gebruikt en nooit rauw. Noten worden in het algemeen geroosterd (gebrand) of gefrituurd, in beide gevallen met de bedoeling het (droge) vruchtvlees knapperig te maken en de smaak te verstevigen dooreen bruiningsreactie.

Biologische noten dienen zoals andere gewassen geteeld te worden volgens de geldende richtlijnen. Dit betekent dat geen groeiverbeteraars en chemische bestrijdingsmiddelen mogen worden toegepast. Ook het gassen van de noten om ongedierte te bestrijden met bijv. methylbromide is verboden. Een methode die tijdens de opslag wel is toegestaan is vriezen of een behandeling met koolzuurgas.

Niet iedereen verdraagt noten even goed. Wie een notenallergie heeft, reageert vaak op meerdere soorten noten. In Nederland staan hazelnoot en walnoot op nummer 1. Bij kinderen zien we steeds vaker cashewnoot-allergie. De reactie is vergelijkbaar met pinda-allergie.